Prosinec 2011

Cuketa zapečená s mozzarellou

28. prosince 2011 v 19:38 HLAVNÍ JÍDLA
Potřebujeme:
1 cuketa
1 česnek
čerstvá bazalka
2 lžíce olivový olej
200 g mozzarella
sůl
pepř

Postup:
Cuketu omyjeme a vrch odřežeme. Vnitřek vydlabeme a předáme do misky. Pak si prolisujeme česnek a mozzarellu nakrájíme na plátky. Bazalku opláchneme a lístky nasekáme nadrobno. Poté všechny ingredience smícháme v misce s cuketou, podle chuti osolíme, opepříme a vložíme do vzniklé "lodi" z cukety.


V předehřáté troubě při teplotě 200 °C zapékáme asi 20 minut dozlatohněda.
Zapečené cukety s mozzarellou podáváme se zeleninovým salátem a vařenými brambory.

baked-zucchini-with-parmesan

Kuřecí kapsa plněná špenátem a mozzarellou

28. prosince 2011 v 19:09 HLAVNÍ JÍDLA
Potřebujeme:
máslo
kuřecí prsa
čerstvý špenát
mozzarella
rozmarýn
sůl
pepř

Postup:
Kuřecí prsa opláchneme a necháme okapat. Pak je nařízneme tak, aby vznikla kapsa. Tu osolíme, opepříme a ochutíme rozmarýnem.
Nakrájíme mozzarellu na plátky a společně se spařeným špenátem vložíme do vzniklé kapsy. Pak zpevníme, aby kapsa držela náplň.
Krátce osmahneme na pánvi a předáme na lehce vymazaný pekáč. Pečeme cca 10-15 minut na 200°C.
Kuřecí kapsy plněné mozzarellou podáváme s vařeným bramborem a čerstvou zeleninou.


Karlovarský knedlík

28. prosince 2011 v 18:35 HLAVNÍ JÍDLA

Potřebujeme:
Žemle 250 g
Vejce 2 ks
Hrubá mouka 100 g
Mléko 2 dl
Petrželka
Muškátový květ
Sůl
Pepř mletý

Postup:
Starší housky nakrájíme na kostičky lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře a necháme asi 10 minut odležet. Poté zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Vytvarujeme ho do úhledné šišky. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalíme ho do olejem vymazaného alobalu nebo potravinové fólie, ve které ho budeme asi 20 - 25 minut vařit

Nejlepší jsou knedlíky jako příloha ke Svíčkové na smetaně :)

http://www.recepty.cz/

Smažený losos s jogurtovou omáčkou

28. prosince 2011 v 15:13 HLAVNÍ JÍDLA
Potřebujeme:
filetka z lososa
sůl
citron
kousek másla
čerstvá bazalka

Omáčka:
Jogurt bílý
okurka
sůl

Příloha:
Osmahnutá zelenina

4943761527_9bf4f39a3c_z_large

Příprava lososa
Omytého, osušeného lososa pokapeme citronovou šťávou a trochu osolíme. Poté necháme 20 minut odpočinout.
Na rozpálené pánvi osmažíme na másle lososa, z každé strany cca 3-5 minut. Ke konci smažení přidáme nasekanou čerstvou bazalku.
Losos by se měl rozpadat a zanechat si svojí růžovou lososovou barvu.

Příloha
Zeleninu si nakrájíme na větší pásky, osolíme a krátce na pánvi osmahneme.

Omáčka
Do misky si připravíme jogurt, osolíme a jemně opepříme.
Do druhé mísky nastrouháme okurek, vymačkáme přebytečnou vodu a zamícháme do jogurtu. Na ozdobu přidáme lístek bazalky.

Jak to může vypadat? Aneb trocha inspirace :)
5597110647_af5704af93_b_large

Tumblr_lvwipv19nh1qbih6so1_500_large

Food-photography1_06_large

5177688802_2088bcf746_z_large

4123755849_a2d29dea6d_z_large

Domácí listové těsto

28. prosince 2011 v 12:28 Dezerty & Chuťovky
TĚSTO 1

250 g hladké mouky
250 g másla

TĚSTO 2

250 g hladké mouky
1 ks vejce
1 špetka soli
4 lžíce octové vody

Postup:
Na přípravu listového těsta potřebujeme dva druhy těst, které nakonec spolu spojíme.

Těsto 1: Do prosáté mouky rozdrobíme máslo a řádně prohněteme.

Těsto 2: Odměříme si několik lžic teplé vody, kterou okyselíme lžičkou octa. Prosátou mouku přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou. Řádně prohněteme v hladké těsto.

Těsto 2 na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho těsto 1 a vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice. Postup po 15-ti minutách ještě dvakrát zopakujeme.

Pak již listové těsto můžeme použít k pečení.

Listová těsta plníme sladkými, zeleninovými nebo masovými nádivkami. Těsto potíráme rozšlehaným vejcem, aby drželo tvar a lépe lístkovalo.

Pečeme v horké předehřáté troubě dorůžova.

Silvestrovské jednohubky

28. prosince 2011 v 10:09 Dezerty & Chuťovky
Tymiánová pomazánka

Potřebujeme:
200 g tvrdého sýra
150 ml majonézy/jogurtu
4 stroužky česneku
čerstvý tymian
1-2 lžičky kremžské hořčice
5623588684_b66d282fdc_z_large


Tzatziki pomazánka

Potřebujeme:
1 řecký jogurt (nebo bílý jogurt Hollandia nebo Olma)
1 okurek
trošku kopru
2 stroužky česneku
10 ml citronové šťávy
15 ml olivového oleje
pepř
sůl
Tzatziki_large


Křenová pomazánka

Potřebujeme:
200 g tvrdého sýra
1 pomazánkové máslo
150 ml majonézy/jogurtu
1 sklenička křen

Hermelínové jednohubky

Potřebujeme
1 hermelín
4 lžíce majonézy/jogurtu
1 menší cibule
Sůl
Pepř
Rohlík
Ozdoba: 
Ořechy
Hroznové víno

Česnekovo - nivová pomazánka

27. prosince 2011 v 19:23 Dezerty & Chuťovky

Potřebujeme:
1 svazeček petrželky
20 dkg nivy
1 špetka mletého černého pepře
2 lžíce majonézy
1 ks taveného sýru
1 špetka soli
1 stroužek česneku


Postup:

Nivu nastrouháme.

Do nivy vmícháme majonézu nebo jogurt, měkký tavený sýr, také na jemně nasekanou petrželku. Pomazánku ochutíme podle chuti solí a pepřem. Česnek rozetřeme a vmícháme také. Můžeme dochutit ostrou paprikou, aby byla pomazánka pikantnější.

Česnekovo-nivovou pomazánku podáváme s čerstvě upečenou bagetou. Na ozdobu použijeme malá cherry rajčata.


Nivové kremrole

27. prosince 2011 v 19:03 Dezerty & Chuťovky

Potřebujeme:

Listové těsto
200 g Nivy
Jogurt
1 ks měkkého tvarohu
2 lžíce pažitky
Sůl
Hladká mouka na vál
Sezamová semínka

Postup:

Těsto rozválíme na plát, nakrájíme ho na proužky široké 1,5 cm, každý proužek namotáme na trubičku určenou k pečení kremrolí, namotané trubičky dáme na plech, posypeme sezamovýma semínkama a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 10 minut.

Po vychladnutí
sundáme kremrole z trubiček a plníme náplní (cukrářským pytlíkem)




Špenátové muffiny

27. prosince 2011 v 17:42 Dezerty & Chuťovky

Potřebujeme:
sůl
125 g polohrubé mouky
2 vejce
3 lžíce mléka
75 g špenátu
půl balíčku kypřícího prášku do pečiva
50 g tvrdého sýru
muškátový oříšek
25 g másla

Postup:
Špenát rozmrazíme a vymačkáme přebytečnou vodu. Máslo rozpustíme a zchladlé smícháme s vejci, mlékem, moukou a kypřícím práškem. Nakonec do těsta zamícháme na kostičky nakrájený sýr.
Přidáme sůl s muškátovým oříškem podle chuti a vypracujeme hladké těsto.
Těsto na muffiny rozdělíme do formy vymazané máslem.
Špenátovo-sýrové muffiny pečeme asi 20 minut na 200°C dozlatova.


zdroj: recepty.vareni.cz

Sýrová roláda

27. prosince 2011 v 13:59 Dezerty & Chuťovky
Potřebujeme:
300 g sýra (cihly)
2 lučiny či jiné krémové sýry
300 g šunky nebo šunkového salámu
100 g másla
2 vejce natvrdo
2 kyselé okurky
1 jarní cibulka
1 lžička medové hořčice (nebo hořčice + med)
bazalka
estragon
petrželka
červená paprika
sůl
pepř


Sýr cihla dáme do sáčku vařit do vody asi na 15-20 minut. Pak ho vyndáme a rozválíme na velký, tenký plát. Ten potřeme náplní, stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout v ledničce do druhého dne. Pak nakrájíme na plátky.

Náplň: Sýr utřeme s máslem, přidáme hořčici, med, sůl, pepř, nasekané bylinky a na kostičky pokrájenou šunku, vejce, cibulku, okurky a kapii. Krájení rolád bývá občas problém. Při špatném postupu se náplň lepí, roláda se hroutí. Je potřeba použít tenký ostrý nůž, který namáčíme do teplé vody, anebo můžeme zkusit kráječ na knedlíky.