Japonská kuchyně

13. prosince 2011 v 16:41 |  Mezinárodní kuchyně
Japonská kuchyně

Vyznačuje se velice osobitým stylem a smyslem pro dokonalé sladění chuti a servírování. Styl servírovaní a pečlivá příprava každého pokrmu činí právě japonskou kuchyni jedinečnou a originální.

Umění servírovat, krájet ryby a připravovat japonské pokrmy vyžaduje i léta praxe.

Japonská kuchyně je nepochybně tou nejzdravější kuchyní, a to hlavně pro svůj minimální obsah tuků a koření.
Základními surovinami japonského vaření jsou: rýže, zelenina, ryby a mořské plody. Japonská kuchyně je spíše kuchyní studenou, většina pokrmů z ryb a mořských plodů se konzumuje v syrovém (absolutně čerstvém) stavu s vařenou rýží, některé pokrmy se tepelně upravují dušením a měně často smažením. Stejně tak se zelenina i ovoce konzumuje převážně čerstvé. Koření se v japonské kuchyni nepoužívá. Místo koření se ochucuje pokrm ostrým japonským zeleným křenem wasabi, sojovou omáčkou a zázvorem. Vše se konzumuje pomocí hůlek.


Typické japonské pokrmy

Sushi- určitě nejznámější japonské jídlo rozšířené po celém světě, jeho základem je uvařená rýže a syrové kousky ryb, mořských plodů, někdy i zeleniny. Sushi má mnoho druhů. Obvykle se k němu podává sojová omáčka, wasabi a nakládaný zázvor.

Tumblr_lw25c9xmub1qijkmdo1_500_large



Druhy sushi

Maki Sushi- nejznámější forma sushi. Do rýže a mořské řasy zabalený plátek ryby nebo zeleniny, srolováno do válečku a krájené na kolečka stejné šířky.

Food-japan-maki-sushi-favim.com-111571_large


Temaki Sushi- podobné jako Maki Sushi, ale místo do válečku je baleno do tvaru malých kornoutů

Tumblr_lnh438uzbc1qhwbifo1_1280_large

Sashimi- japonská delikatesa. Krájené plátky syrových ryb a mořských plodů. Maso musí být absolutně čerstvé, často se zdobí do různých uměleckých tvarů, např. do růže. Namáčí se do sojové omáčky a wasabi. Servíruje se spolu s nakládaným zázvorem a na tenké nudličky nastrouhanou bílou ředkví. Pasta wasabi bývá servírována ve tvaru zeleného lístečku. Celkově je kladen velký důraz na kompozici.

3253764826_ee4a3447b0_z_large

Miso Shiru- tradiční japonská polévka z vývaru, sojové nebo rýžové pasty Miso, nakrájené zeleniny a mořských řas.


Udon- oblíbené nudle. Dělá se z nich například polévka z vývaru se sojovou omáčkou, rýžovým octem, to celé posypané čerstvou šalotkou.

Tumblr_lw2035kclz1qc57s8o1_500_large


Tempura - v těstíčku obalované a fritované kousky z jakýchkoliv ryb, mořských plodů nebo zeleniny. Těsto se před smažěním chladí a tak se rychle při smažení zatáhne a nenasákne olejem. Hotové kousky se namáčí obvykle v omáčce z hustého vývaru, sojové omáčky a rýžového vína. Původ tohoto pokrmu je evropský.

5067413828_70292e3e27_z_large

Tonkatsu- další oblíbený pokrm z Evropy, obalovaný vepřový kotlet ve strouhance, podávaný s nakládanou zeleninou a rýží.


Gyoza- dušené knedlíčky původem z Číny, plněné mletým vepřovým masem a zeleninou, obvykle se namáčí do sojové omáčky s rýžovým octem. Mohou být i smažené.

5119843883_ce6b021a63_z_large


Teriyaki- grilované maso, marinované ve sladké sojové omáčce. Maso se dá použít jakékoli, obvykle z ryb, sépie nebo drůbeží a hovězí.

6318900612_98c10e3d29_z_large



Sukiyaki- dušené hovězí maso v zelenině se sojovou omáčkou. Pokrm se obvykle vaří přímo na stole. Někdy se přidávají i nudle, vejce a tofu.


Fugu- "adrenalinová pochoutka", ryba čtverzubec s vysokým obsahem jedu, jehož nepatrné množství dodává jídlu zvláštní chuť. Lze připravovat pouze zkušenými a licencovanými kuchaři, převážně pouze v Japonsku. Neodborná příprava ryby může způsobit smrt.



Teppanyaki- japonská kulinářská show v některých restauracích. Zruční kuchaři připravují speciality přímo před hostem na speciálně upravených rozpálených stolech. Většinou se jedná o masové steaky a zeleninu.

 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama