Rajská omáčka

16. prosince 2011 v 20:25 |  HLAVNÍ JÍDLA
Masové koule
1 ks cibule
1 - 2 ks vejce
mletá sladká paprika
chilli koření
0,5 kg mletého masa
strouhanka
sůl
sójová omáčka


Omáčka
6 - 8 kuliček
celý černý pepř
sůl
1 špetka tymiánu
4 lžíce oleje
2 - 3 lžíce cukru
2 - 3 ks bobkového listu
sladký kečup
6 - 8 kuliček celého nového koření
4 ks hřebíčku
2 - 3 ks cibule
4 lžíce hladké mouky
2 konzervy rajčatového protlaku



POSTUP

Masové koule
Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.
Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě (v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu), nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.


Rajská omáčka
V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr, nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.
Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.


Příloha
Knedlíky a dobré jsou také těstoviny.

 


Komentáře

1 Elise92 Elise92 | Web | 2. února 2018 v 10:15 | Reagovat

Na tom talíři to vypadá přímo skvostně, hned jsem na rajskou dostala chuť :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama