Řecká kuchyně

13. prosince 2011 v 16:18 | Simona |  Mezinárodní kuchyně
O řecké kuchyni

Řecká kuchyně je vynikající. Můžete ji ochutnat v zemi původu, ale mnohé řecké restaurace
jsou i u nás. Oceníte především chutnost a rozmanitost pokrmů. Je ovlivněná středomořskými
a orientálními vlivy. Základem této kuchyně jsou různé druhy masa, plody moře, zelenina,
luštěniny, koření a bylinky, pečivo, dezerty atd.

Řecké speciality

Musaka
Chcete-li ochutnat něco typicky řeckého, je musaka správnou volbou. Představuje lilkový
nákyp s mletým masem a bešamelovou omáčkou. Někdy se podává s bramborami.


Gyros
Gyros je snad nejvíce rozšířenou řeckou specialitou u nás. Není však nad pravý řecký gyros,
který je tvořený vepřovým, jehněčím či kuřecím masem. To je opékané na svislém otočném
rožni, ze kterého je maso postupně odkrajované. Gyros si můžete dát v pitě, což je obilná
placka, ale podává se také s hranolky a oblohou.


Suvláki
Máte rádi špíz? Dejte si suvláki. Jde o grilované vepřové, jehněčí či kuřecí maso na špejli či
jehle.

Tumblr_lq1u6ickhx1qgn3d9o1_500_large

Tzatziki
Tzaziky můžeme významem a chutí přirovnat k naší tatarce. Na rozdíl od ní je však tato pasta
mnohem zdravější a dietnější. Jde o jogurt ochucený okurkou, česnekem, pepřem a koprem.

Choriátiki
Pokud máte rádi zeleninové saláty, nenechte si ujít pravý řecký salát choriátiki, který je
tvořený čerstvou zeleninou, sýrem Feta, olivami, oregánem, olivovým olejem, octem a solí.


Yemistá
A co se skrývá pod názvem yemistá? Jde o rajčata a papriky, které jsou plněné rýží, bylinkami
a někdy také mletým masem.


Stifádo
Budete-li mít chuť na dobré maso, dejte si stifádo. Jde o dušené telecí či králičí maso s
cibulkou. To vše je v rajčatové omáčce.


Kaftédes
Keftéde bychom mohli přirovnat k našim karbanátkům. Ty řecké vynikají svou výbornou
kořeněnou chutí.


Z dalších řeckých pokrmů si jmenujme Pastício, Dolmádes, Baklávás atd.
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama